Orangeri

Hem  / Växthus / Orangeri

Både ett klassiskt växthus och ett orangeri kan används för odling av växter, men det finns skillnader som kan vara avgörande för ditt val av växthus. Det är viktigt att utgå från vilka tankar du har och vad du ska använda ditt växthus till, när du väljer mellan klassiskt växthus och orangeri.

Nuförtiden är oranganerierna oftast en mer dekorativ och påkostad inredningsstil samt används vanligtvis som ett uterum i kombination med odling. Orangerier är ofta större och högre än klassiska växthus och har stora glasytor för att släppa in mycket naturligt ljust. Orangeriernas konstruktion är gjorda för att ge ett varmt och fuktigt klimat som passar exotiska växter och träd.

Ett klassiskt växthus är vanligtvis mindre och mer funktionellt inrett, med fokus på att odla i förhållande till ett orangeri. Klassiska växthus är oftast mer kostnadseffektiva än orangerier och finns i en mängd storlekar och material beroende på vilken sorts odling de ska användas till.

Oavsett vilket alternativ du väljer, kommer du att njuta av att odla dina favoritväxter i en bekväm och skyddad miljö. Läs mer…

Våra orangerier

Visar alla 2 resultat

Du kan även kolla in våra stora växthus, mellanstora växthus och små växthus.

Vi på Växthusbolaget erbjuder orangerier av hög kvalitet

Vi är stolta över att erbjuda ett brett utbud av högkvalitativa orangerier till konkurrenskraftiga priser. Våra orangerier är tillverkade av högkvalitativa material och är byggda för att hålla i många år framöver. Vi har ett flertal storlekar och modeller så att du kan hitta det orangeri som passar perfekt för dina behov. Orangerier är ett fantastiskt tillägg till vilken trädgård som helst. De skapar en elegant och tropisk atmosfär som är perfekt för att odla exotiska frukter och grönsaker eller bara koppla av och njuta av en vacker trädgårdsmiljö året runt.

Historien bakom orangerier

Orangerier har en lång och fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till 1600-talets Europa. Då användes orangerier främst för att odla apelsiner, citroner och andra exotiska frukter åt kungligheter och högreståndspersoner. Ett orangeri förr i tiden hade som huvudsakliga syfte att vara en plats för att övervintra de växter som inte tålde att stå ute under vintern. Namnet är hämtat från franskan ”orange” (apelsin) och var ett samlingsnamn för en samling citrusväxter. Oftast var orangerierna uppvärmda då de växterna man ställde inte tålde minusgrader.

De första orangerierna var vanligtvis byggda av trä och glas och var extremt dyra att bygga och underhålla. Idag är orangerier dock betydligt mer tillgängliga för trädgårdsentusiaster och är ett perfekt sätt att skapa en tropisk oas i ditt eget hem. Moderna orangerier är oftast gjorda av aluminium eller stål och har avancerade ventilationssystem för att säkerställa en optimal miljö för växterna att trivas i.

Bygg ditt orangeri, tips och råd för att komma i gång

Att bygga ett eget orangeri kan verka överväldigande, men det behöver inte vara så svårt som det låter. Det första steget är att bestämma vilken typ av orangeri du vill ha, och sedan skissa upp en plan för byggnaden. Du behöver också välja vilka växter du vill odla och skapa en lämplig miljö för dem att trivas i. När du väl har en plan och material till hands är det viktigt att du följer säkerhets- och byggnadsstandarder för att säkerställa att ditt orangeri är säkert och stabilt.

Växthusbolaget har orangerier både på mur och direkt på mark. Läs gärna vår artikel om Gustav Ovlands orangerie som ligger utanför Åhus i Skåne. I artikeln berättar Gustav om odlingsminnen från sin barndom, hur man bygger en mur , vad han odlar och utmaningar han ställdes inför när han byggde orangeriet.

Odla exotiska frukter och grönsaker i ditt orangeri

En av de stora fördelarna med ett orangeri är möjligheten att odla exotiska frukter och grönsaker som annars kan vara svåra att få tag på eller dyra att köpa. För att odla dessa växter behöver du en lämplig miljö med rätt temperatur och luftfuktighet, samt lämpliga jord- och gödselblandningar. Några exempel på exotiska frukter och grönsaker som kan odlas i ett orangeri är avokado, passionsfrukt, ananas, mango, papaya, chili, tomat och aubergine. Genom att följa några enkla tips kan du snart njuta av färska och hälsosamma produkter från ditt eget orangeri.

Designa din drömträdgård med ett orangeri som mittpunkt

Ett orangeri kan vara den perfekta mittpunkten i din drömträdgård. Genom att välja rätt plats och design för orangeriet kan du skapa en vacker och funktionell utomhusmiljö som du kan njuta av året runt. En viktig faktor att ta hänsyn till när du planerar en trädgård med ett orangeri är att välja lämpliga växter som trivs i den specifika miljön som orangeriet erbjuder. Du kan välja växter som trivs i solen, halvskugga eller skugga beroende på platsen för orangeriet och din personliga smak. Dessutom kan du inkludera möbler och dekorationer som passar din trädgårdsstil och gör din utomhusmiljö mer bekväm och attraktiv. Ett väl utformat orangeri kan bli din exotiska oas där du kan finna lugn och avkoppling.

Färg för orangeri

RAL-färg

Dom flesta av våra växthus går att få i lite olika utseende, växthuset i sig är lika tåligt oavsett om det är olackerat i rå aluminium eller är lackat i en av alla RAL-färger som finns att välja på. Tänk alltid på att växthusets gummilister är svarta som standard.

Vad är en RAL färg? RAL är ett färgmatchningssystem som definierar färgnyanser med ett specifikt nummersystem.

Aluminiumlängderna till växthuset kapas upp i rätt längder först och sen pulverlackas respektive del i vald RAL-färg.

Du kan välja exakt nyans av en färg genom att ange ett specifikt RAL nummer på färgen när du beställer ditt växthus. Till exempel om du vill ha samma gula färg på ditt växthus som ditt boningshus. Kontakta din färgleverantör som du köpt färg av och fråga vilket RAL färgnummer som husfasaden har. Hur hittar man de olika RAL färgerna? På ralfarger.se hittar du de olika nyanserna för RAL.

Alu-line

Obehandlad aluminium som återger aluminiumets silvriga utseende.

Blackline

Här lackas hela profillängderna i en omgång i standard svart RAL 9005. Efter lackningen kapas profilen upp i rätt längder för respektive växthus.

Underhåll av ditt orangeri

Precis som med alla andra byggnader behöver ditt orangeri regelbundet underhåll att hålla det i gott skick. Detta inkluderar att rengöra glasen och ventilationssystemet, trimma och beskära växterna och se till att vattentillförseln är optimal. Genom att följa några enkla tips för underhåll kan du säkerställa att ditt orangeri fortsätter att vara en frisk och livskraftig miljö för dina växter att trivas i. Det är också viktigt att vara uppmärksam på eventuella tecken på skador eller problem, till exempel sprickor i glaset eller skadedjur, och att åtgärda dem så snabbt som möjligt. Med rätt underhåll och omsorg kan ditt orangeri vara en vacker och funktionell del av din trädgård i många år framöver.

Tillbehör till Orangeri

Vi erbjuder även tillbehör som är anpassade efter det växthuset du väljer att köpa hos oss. I vår webbshop hittar du tillbehör så som monteringskit, blomlådor, skuggardiner och olika odlings- och såbord samt diverse krokar för att kunna driva upp dina plantor.

Europatillverkade växthus

Växthusbolagets växthus tillverkas i Frankrike och Belgien men vårt lager finns i södra Sverige i den lilla orten Åstorp strax norr om Helsingborg. Lagerväxthus kan oftast levereras inom en vecka och beställningsmodeller tar 6-8 veckor.

Inredning för orangeri

När ditt orangeri är på plats och markarbetet är gjort så återstår bara det roliga. Det är nu du kan ge dig hän till din odling och att inreda ditt orangeri. Det är nu ditt kreativa jag ska få utlopp när du sätter igång med inredning av ditt orangeri.

Ta fram din originalritning du gjorde på växthuset. Se var du har planerat att ha din odling och var du vill ha en sittplats. Kanske behöver du modifiera ritningen för de idéer som poppat upp längs vägen när du byggde ditt orangeri.

Ibland kan det känns överväldigande att välja bland allt fint som finns i inredningsaffärerna och därför kan det vara bra att välja en stil eller tema. Alternativet till att köpa nytt i affär är att börja gå på loppmarknader och hitta fynd som gör att du får en unik touch på din inredning. Det är det små detaljerna som gör skillnad. Tänk bara på att det måste finnas plats att röra sig i ditt orangeri, överdekorera inte. Man bör också ha i åtanke att ett växthus inte är helt tätt även om gummilisterna hjälper till att skydda mot regn och fukt. Välj därför möbler och tyger som tål fukt.

Uppvärmning av Växthusbolagets orangerier

Under tidig vår och sen höst kan lite extra värme i ditt orangeri förlänga din odlingssässong. Även under vintern kan du behöva lite extra värme för de växter som inte tål minusgrader. Under tillbehör i Växthusbolagets webshop hittar ni en elektrisk värmefläkt för uppvärmning för både växthus och orangeri

Tema och stil

Det finns många olika teman och stilar du kan välja. Det är bara din fantasi som sätter gränser. Här följer några exempel:
• Medelhavstema
• Modern eller antik stil
• Färgtema
• Japanskt tema
• Indiskt tema
• Tropiskt tema

Golv

Valet av golv i orangerier sätter också prägel och känsla. Välj gärna golv utefter hur du tänkt använda ditt orangeri men också efter det inredningstema du valt. Det finns många olika golvalternativ så som tegel, trägolv, betong, stenplattor, grus och bark. Tänk på att golvet behöver vara dränerat för att överflödigt vatten ska kunna rinna ner i golvet för att undvika att det blir vattenpölar.

Inredningsdetaljer

Använd textilier så som gardiner, filtar, kuddar och mattor för att skapa en härligt inbjudande miljö att slå sig ner i. För att undvika mögel på textilierna bör du välja material som tål fukt och temperaturförändringar.

Skapa en sällskapsyta med sittplats i ditt orangeri med bord och stolar. Här kan du njuta av frukost, lunch och middag. Det är en god investering med sällskapsyta för sociala tillställningar så som en fika, fest eller mingel med vänner och familj. Du kan också fokusera på att ditt orangeri endast ska vara en plats för vila och återhämning och då kan en dagbädd eller fåtölj vara ett alternativ. Tänk på att möblerna ska klara stark UV-strålar. Om du har glas och koppar lättillgängliga eller uppdukade i orangeriet är det mer sannolikt att du får till en spontanfika i din härliga oas. Skira skuggardiner är estetiskt vackert men hjälper också till att hindra att dina växter  bränns när solen står högt. Växthusbolagets hamrade takglas hjälper också till att skydda dina växter från att brännas. Rama gärna in din sällskapsyta med växter.

En kamin kan höja mysfaktorn och temperaturen i ditt orangeri under tidig vår och höst.  Du kan också höja temperaturen i orangeriet med hjälp av Växthusbolagets elektriska fläkt som du hänger i taket.

Det är de små detaljerna som oftast gör att det ser lika piffigt och inbjudande ut så som det gör i inredningstidningar. Lägg lite tid på att hitta konst, skulpturer, servis, brickor och andra föremål som passar in till ditt tema. Att välja krukor med omsorg är också något som kan bidra till att du lyfter det visuella intrycket. Genom att använda sig av olika sorters krukor i olika nivåer får du ett mer kontrastrikt intryck och varje växt blir mer synlig. Exempelvis kan du ha hängande krukor, krukor i stativ, blomsterlådor eller krukor på hyllor och bord.

Växter

När det gäller ditt val av växter är det viktigt att ta reda på vilka växter som trivs i växthus. Din mix av växter bör utgå ifrån höjd, bredd och vilket ljusbehov de har. Färgkontraster och med olika höjd på växter gör att du ser växterna bättre. Med hjälp av bland annat mindre träd skapar du nivåskillnader. Om du har medelshavstema är olivträd och citronträd  fina inslag du kan ha vid din sällskapsyta. Du kan ha bindtrådar som bladen kan slingra sig runt, som du fäster i krukor och i växthustaket.

Belysning

Skapa också en härlig stämning på kvällarna med rätt belysning för att kunna sitta och njuta med en bok i ditt orangeri. Du behöver också belysning för dina växter när dagarna är korta under vår och höst.