Växthus som tål hårdare vindar

Gudrun, Otto och Malik är några av de namn på de stormar som varit och som bidragit till mycket förstörelse. Det gäller att vara förberedd och ge dina plantor ett stabilt växthus som tål när det blåser hårdare vindar. Du som odlar och funderar på att köpa växthus bör ha i åtanke att klassiska växthus med raka väggar är väldigt hårt utsatta för vindtryck när det stormar. Ibland är inte det billigaste växthus det bästa beslutet i långa loppet, då många av dessa billiga växthus lätt går sönder när det blåser hårt. I det långa perspektiv är ett premium växthus oftast ett bättre val för plånboken, då de är mer hållbara vid tål tuffare väderförhållanden med sin stabilitet och robusta profiler. Växthusbolagets S-serie är designade för att  kunna sättas på en plats där det ibland blåser mycket.

S-serien, växthus som tål hårdare vindar

 • Växthusbolagets S-serien är specialdesignade för att vara robusta och klara trycket av vinden bättre när det stormar. S:et står för sluttande väggar.
  Med sina sluttande väggar och starka material står de pall för även för de mest krävande väderförhållandena, vilket gör det idealiskt för de nordiska förhållanden. Dessutom har alla våra växthus självbärande konstruktion vilket ger växthusen bra stabilitet.
 • Växthusbolaget har namngivit S-serien så att du enkelt kan förstå hur många glassektioner växthuset har. De två sista sifforna anger antalet sektioner. Exempelvis S104 har 4 sektioner medan S210 har 10 sektioner.
 • Växthusbolaget S-serie är utrustade med flera innovativa funktioner och material som gör dem robusta och mer hållbara även i de tuffaste förhållandena. De snedställda väggarna bidrar till bättre ljusinsläpp till växterna och gott om plats för odling längs långsidorna. Extra hög tak- och sidohöjd ger ordentligt med luftvolym som bidrar till ett bra odlingsklimat. Gott om plats för hyllor och bänkar längs kortsidorna. Den stabila stommen ger stora möjligheter att odla även i amplar och hängande korgar som fästs i taket.

S104 aluminiumprofiler

Fem fördelar med S-serieväxthus

 1. Specialdesignat för att klara av hård vind: De sluttande väggarna gör att vindarnas tryck på S-modellernas glasväggar minskar jämfört med växthus med raka väggar där vinden fångas upp av väggarna. S-serien ger dig ett växthus med ett unikt utseende jämfört med de klassiska växthusen som har raka väggar.
 2. Starka och hållbara material: S-serien växthusstomme är tillverkad av förstärkt aluminium, vilket ger enastående styrka och motståndskraft mot yttre påverkan.
 3. Smarta ventileringslösningar: S-serien har välplacerade ventilationsöppningar som möjliggör optimal luftcirkulation och temperaturkontroll inuti växthuset, vilket skapar bästa möjliga förutsättningar för växtens tillväxt. Våra automatiska fönsteröppnare är specialdesignade och har stormskydd.
 4. Det hamrade glaset i taket bidrar till att solens strålar bryts och inte bränner lika starkt på dina plantor jämfört med klarglas i tak . Med de sluttande väggarna får man maximal odlingsyta nedtill, och en smalare överdel som inverkar minimalt på vyn över tomten.
 5. Alla våra växthusmodeller har självbärande konstruktion och allt glas är 4 mm säkerhetsglas, både väggar och tak. Om olyckan skulle vara framme och säkerhetsglaset skulle gå sönder blir det många små bitar som inte är lika vassa som vanligt fönsterglas.

Ytterligare tips för att stormsäkra ditt växthus

Förankring och montering

Förankra växthuset ordentligt i marken med plintar. Du kan använda en sockel eller fästa växthuset i marken med jordankare eller plintar. Antalet punkter som du behöver förankra styrs av storlek på växthuset. Ett S104 kräver minst fyra förankringar, ett i varje hörn. Vill du göra det extra stabilt sätter du en förankring i mitten på långsidan.

 • Se till att växthuset är korrekt monterat. Följ monteringsanvisningen noggrant och gör en regelbunden tillsyn för att upptäcka eventuella skador.
 • Plantera buskar eller andra växter som ett skydd mot vinden. Detta kan hjälpa till att minska vindhastigheten runt växthuset.

Underhåll

Kontrollera regelbundet

 • Muttrar och bultar.
 • Dörrar och dörrhjul.
 • Alla rörliga delar.
 • Att din förankring är stabil.
 • Att automatiska fönsteröppnare fungerar
 • Att det är snöfritt på tak och runt om för att snön inte ska skapa tryck mot glaset.

växthus med sluttande väggar med utmarkerade punkter

 1. 4 mm skyddsglas
 2. Unik självbärande bottenprofil med dubbla kammare
 3. Speciellt utformade hörnprofiler
 4. Tubformade glasprofiler
 5. Skruvar och muttrar av rostfritt stål
 6. Stort takfönster med stormskydd
 7. Rymlig och stor utomhusränna med universalstuprör
 8.  Bred och hög kondensränna
 9.  Sluten rörformad nockbalk
 10.  Vatten- och vindtäta gummilister
 11.  Hög skjutdörr
 12.  Extra hörn- och nockförstärkningsplåtar
 13.  Robust vindstag
 14. Hamrat glas i tak med 4 mm säkerhetsglas

Vad är säkerhetsglas?

Alla våra växthus har 4 mm säkerhetsglas även kallat härdat glas, vilket bidrar till stabilitet vid hårdare vindar. Säkerhetsglas förbättrar säkerheten i växthus och är 4 gånger starkare än ohärdat glas av samma tjocklek. Det är en typ av glas som genomgår en specifik tillverkningsprocess där snabb nedkylning används för att skapa mekaniska spänningar i glaset, vilket resulterar i en imponerande motståndskraft mot högt tryck innan eventuell sprickbildning.

När ett härdat glas utsätts för extrema belastningar och eventuellt spricker, bryts det i sönder i små och säkra bitar i ställer för att bilda långa och vassa skärvor. Detta minskar avsevärt risken för allvarliga skador på människor som kan befinna sig i närheten. Jämfört med vanligt glas, som har en tendens att bilda farliga skärvor vid sprickbildning, erbjuder säkerhetsglas en betydligt högre grad säkerhet.

Om olyckan är framme och du behöver ersätta något av dina växthusglas kan du beställa från Glasgiganten eller någon annan glasmästare.

odlingsväxthus mörkgrönt

Gör ditt S-serieväxthus unikt

Du kan välja vilken profilfärg du vill om du väljer något av våra växthus i S-serien. Allt du behöver göra är att skriva vilket RAL-färgnummer som du önskar. Fördelen md att kunna välja valfri RAL-färg är att du kan matcha aluminiumprofilerna med till exempel din huvudfastighet eller kanske något förråd du har på tomten. Om du känner dig osäker vilken färg du ska välja har vi även standardfärger som du kan välja mellan.

Hållbarhet

Alla våra växthus är tillverkade i Europa vilket ger kortare och snabbare transporter, vilket ger mindre klimatavtryck.

Med lite omsorg, planering och rätt val av växthusmodell kan du ge dina plantor ett stabilare hem när ditt växthus utsätts för tuffa väderförhållandena.

Träpallen som växthuset kommer på kan göras om till planteringslåda.

pall omgjord till blomlådablomlåda på pall

Vi finns här för dig!

Är det något du undrar eller funderar över? Tveka inte på att höra av dig till oss via mejl eller telefon. Vi har återförsäljare som har visningshus/showroom i hela landet om du vill titta och och känna på kvaliteten på våra växthusmodeller.