När vintern kommit kan väderväxlingarna göra stor skillnad på hur man upplever vintern. Om det viner kring knutarna och regnet står som spön i backen känns det inte speciellt charmigt. Däremot om du vaknar, tittar ut och ser att solen skiner och snön ligger vit, känns vardagen oftast mycket ljusare och lättare. Det är bra att ta vinterpreppen på allvar för att skydda sitt växthus
Visste du att det finns mer än 40 ord för olika sorters kvalitéer på snö? Exempelvis finns det blötsnö, drivsnö, djupsnö, klibbsnö, lössnö och modd. Hur man upplever snö kan också vara väldigt olika. Det är stor skillnad på att pulsa i fluffig pudersnö än att gå i halkig blötsnö, eller att skotta blötsnö jämfört med lössnö.
För att säkerställa att ditt växthus klarar vintern och dess utmaningar, inklusive snöbelastning, har vi samlat några värdefulla råd och tips.
Så skyddar du ditt växthus!
Snö på växthustak: borsta bort det för att undvika överbelastning
Växthus med isfrost på rutor och lampgirlanger är vackert på vintern men du bör hålla koll på hur mycket snö ditt växthustak klarar. Rekommendationen är att borsta bort snön regelbundet oavsett hur mycket och vilken sorts snö som ligger på taket. Ju fler lager på lager av tinad och frusen snö som är kvar och tynger, desto högre snöbelastning blir det som kan gömma sig under nysnön. Redan när du köper ditt växthus bör du tänka på vilken snözon som ditt växthus ligger i. Detta för att det ska bli rätt sorts tak och för att det ska tåla de påfrestningar som kan bli under vintern.
Förbered ditt växthus för vintern: skotta sidorna och lägg snö inuti
Det är svårt att ange hur mycket snö som Växthusbolagets växthus klarar. Vikten på snölagret beror på hur mycket fukt det är i snön och hur många gånger den tinat och frusit. Det är också viktigt att skotta runt sidorna av växthuset för att förhindra att snön skapar tyck inåt mot stommen och glaset. Du kan använda snön du tagit bort från taket och lägga ett lager inuti växthuset för att hålla marken inuti växthuset ”friskare”.
Löpande kontroll: håll växthuset i skick
För att ytterligare säkerställa ditt växthus under höst och vinter är det bra att göra löpande kontroller. Smörj och kontrollera rörliga delar, fästpunkter, bultar och muttrar på ditt växthus. Kolven på den automatiska öppnaren som levereras med växthuset ska också tas in. Dessa ska förvaras frostfritt. Se till att fönster och dörrar är stängda. Se också till att gummilisterna sitter där de ska och att det inte finns några trasiga rutor där vind kan leta sig in.
Dekorera för vintern: skapa en stämningsfull atmosfär
Låt vinterens festliga känsla flytta in i ditt växthus. Dekorera med granris för extra skydd mot kylan. Förgyll dina såbord och hyllor med julmossa och julrosor, och överväg att hänga upp en mistel. Julrosen, med sina skira vita blommor, trivs utmärkt i växthuset, men bör skyddas från kyla om temperaturen sjunker under minus fem grader.
Avsluta med en stämningsfull ljusslinga och en jullykta för den perfekta vinteratmosfären i ditt växthus.