Grönsaker

Ta hand om skörden från ditt växthus!

Känslan när man står i sitt växthus och tittar på allt som växt fram under sommaren kan vara överväldigande. Framför dig ser du ett dukat bord med allt du odlat under vår och sommar, alltifrån egenodlade solkyssta tomater, prunkande växter och diverse grönsaker.

Tanken kanske slår dig om vad du ska göra med allt gott som du odlat . Självklart behöver du rädda dina grönsaker från att hamna i komposten. All den tid och kärlek du lagt på att odla fram detta omfång av näringsrika godsaker får inte bli bortkastat. Med lite tid och kreativt tänkande kan du njuta av dina skörd även under vinterhalvåret. Att äta av dina ekologiskt odlade grönsaker året runt kommer troligtvis bidra till att du håller dig friskare. Visste du exempelvis att tomater innehåller folsyra och kalium som motverkar benskörhet. De innehåller också ett ämne som heter lykopen som sägs motverka vissa cancersorter, framförallt prostatacancer.

Picklade grönsaker

Picklade grönsakerEn hel del av din skörd från ditt växthus kanske hamnar i frysen men det finns även andra alternativ så som inläggning även kallad pickling. Genom att pickla dina grönsaker ökar du hållbarheten med hjälp av en konserverade lag som består av ättika, vatten, salt och socker. Du kan även lägga ner egenodlade kryddor i glasburken för att få mer smakrika grönsaker. Nästa gång du har tacofredag eller kanske brunch så kan du stolt ställa fram din picklade grönsaker med egen etikett.

Torka dina bär och kryddor

Ett annat sätt att ta hand om din skörd från ditt växthus är genom torkning. Du kan torka alltifrån äpplen, chili, tomater, kryddor, svamp och bär. Ett enkelt sätt är att torka i ugn. Man torkar genom låg värme och under lång tid. Om du exempelvis ska torka basilika så sprider du ut basilikan på ett bakplåtspapper och sätter ugnen på 35 grader och låter ugnsluckan stå på glänt. Torktiden varierar men när kryddorna går att smula sönder mellan fingrarna är de klara.

Marmelad, ketchup och BBQ-sås

Marmelad är också ett gott alternativ som hjälper dig att utöka hållbarheten för exempelvis tomater. Tänk dig ett härligt gott vin, lite ost och kex och möjligheten att ta fram din egengjorda tomatmarmelad att bjuda din gäster på. Med dina torkade kryddor från ditt växthus kan du sätta din egna unika prägel på marmeladen. Eller varför inte göra din egen ketchup och BBQ-sås. Alla dessa hemmalagade tillbehör är perfekta att ta med sig som gå bort present när du blir hembjuden till någon kompis.

Skördefest, bjud på grönsaker från ditt växthus

trädgårdsfestEtt annat alternativ är att bjuda in till skördefest och dela med dig av allt det goda. Du skulle kunna ha tema BYO – Bring Your Own. Istället för dryck så tar dina gäster med sig från sin grönsaksskörd. Det kan bli härliga diskussioner under festen vid uteköket om tips och trix inför nästa odlingssäsong. För att få tips på recept kan du få läsa mer bland våra bloggtips. Förutom att servera tillagade rätter  av de grönsaker du odlat kan du även ge dina gäster var sin ”goodiebag” med det du odlat. I påsen skulle du kunna lägga en påse med solmogna tomater, sticklingar, en bunt med kryddor, inlagd gurka från ditt växthus och ditt favoritrecept på exempelvis tomatsoppa eller pesto.

Recept – Picklade tomater

  • 500 g tomat (gärna olika sorter, storlekar och färger)
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 kruka färsk timjan
  • Salt

Gör så här

  1. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull och förbered ett isbad.
  2. Skär ett tunt kryss på toppen av tomaterna, inte rakt igenom utan bara genom skalet.
  3. Skålla tomaterna hastigt i det kokande vattnet i cirka 1 minut. Ta upp med hålslev och kyl ner i isvatten.
  4. Koka upp vitvinsvinäger, socker, vatten och timjankvistar. Låt svalna.
  5. Skala och dela tomaterna.
  6. Lägg tomaterna i en väl rengjord glasburk och häll över vinägerlagen och låt stå och dra minst 2 timmar innan servering, gärna 1 dygn (håller cirka 6 månader i kylskåp).

ett recept av Louise Johansson, koket.se