Drömmer du om att odla något så exotiskt som egna meloner i växthuset? Du är inte ensam! Har du provat tidigare och misslyckats, ge inte upp! Att odla meloner kan emellertid tyckas vara svårt men plötsligt händer det och du står där och kan stoltsera med egna somriga och söta meloner!
Från frö till planta
För att lyckas med meloner behöver du odla den som en gurkväxt. Melonplantan är inte förlåtande mot kalla temperaturer vilket medför att fröna behöver försås inomhus, gärna på golvvärme och under april-maj. Fröna gror snabbt och börjar växa bara på ett par dagar och detta medför att de kan behövas planteras om många gånger om de inte kan ställas ut i växthuset direkt. Om det inte har hänt något på fjorton dagar kommer det troligen inget hända och orsaken kan vara att fröerna ruttnat som ett resultat av för blöt eller kall jord. Vid minst 15 graders dygnstemperatur kan plantorna ställas ut med 70 cm avstånd i väl gödslad jord.
Meloner trivs bäst med minst 10 timmar med direkt solljus per dag och behöver temperaturer på minst 20 grader Celsius för att mogna. Precis som gurkor växer sig melonplantan stor. Under tiden som melonplantan ska växa till sig är det viktigt att gödsla och beskära för att få platan att ge sin energi till melonen och inte för att växa på höjden. Du kan behöva hjälpa till med pollinering för hand. Ta en liten pensel eller använd ditt finger för att ta pollen i mitten av hanblomman att sätta i mitten av honblomman. Honblomman känns igen på den lilla knöl (början till frukt) som finns bakom själva blomman. De vill ha jämn bevattning med rumstempererat vatten och gärna en dusch med vattensprutan emellanåt. De bör dock inte duschas när plantan blommar, det vill säga under själva pollineringen.
Liksom med gurkor bör du undvika att vattna just där stammen möter jorden för att undvika rothalsröta. Ett tips är att plantera så att stammen kommer upp ur en liten kulle i mitten, då rinner överflödigt vatten bort från den.
Rekommenderade melonsorter att odla i Norden
Sorter som kan passar bra att odla i nordiska förhållanden är exempelvis vattenmelonen Sugar baby och nätmelonerna Sweet granite och Jenny Lind. Samtliga små i storlek men söta och goda. Lycka till!
Recept
Slutligen, när du lyckats med att odla meloner kan du njuta av denna dessert. Älskad av många i många år . Stulet från Elle Mat och Vin där receptet inte längre går att hitta.
Mogen honungsmelon (funkar lika bra med vilken sort som helst) – odlad eller köpt 🙂
Kiwi
Vindruvor
Färsk mynta
Blanda i proportioner du gillar. Det är också gott att lägga i lite jordgubbar!
Limesocker:
4 msk socker
1 lime (skal)
1/2 citron (skal)
Riv zest från lime och citron och blanda med sockret.
Mascarponekräm:
1 burk mascarpone
1 msk socker
1 lime (saften)
Rör ner limesaft och socker i mascarpone.
Arrangera frukt och bär i fyra serveringsskålar. Riv eller hacka myntan och fördela tillsammans med limesockret i skålarna. Toppa med en lagom klick mascarponekräm och dekorera med ett myntablad. Voila!