Växthus mot vägg från Växthusbolaget

Odla i växthus mot vägg

Matpriserna stiger och du kanske går i tankar att dryga ut dina utgifter med att odla lite hemma eller du kanske bara vill börja att odla för att du tycker det är kul. Har du har ont om plats för att du exempelvis har radhus eller endast balkong? Ett växthus mot vägg kommer lösa din platsbrist för odling.

Fördelar med växthus mot vägg

Det finns många fördelar när man bygger ett växthus mot vägg. Det är lättare att få ett stadigt växthus med en stabil husvägg. Det är också enkelt att dra in el och vatten direkt från huset. Om du ska använda växthuset även som vinterträdgård så blir lättare att komma till växthuset om du bygger med dörr direkt in i huset. För ett väggmonterat växthus under 15 kvm behövs inget bygglov. Ibland behöver du göra en anmälan även om du inte behöver bygglov. Gå in på Boverkets hemsida för att se vad som gäller.

Pimpa ditt växthus

Du kan odla som ett proffs även om markytan i ditt växthus är mindre än ett standard växthus som har fyra glassidor. Du kan utnyttja höjden för oftast har ett växthus mott vägg full nockhöjd med över 2 meter. Längden på växthuset brukar var den samma som för ett standard växthus. För att optimera din odlingsyta så kan du utnyttja väggytorna med hyllor och odlingslådor. Det kan också vara en god idé att planera in plats för en pall . Det ger dig möjlighet att sitta och avnjuta en kopp kaffe eller att bara sitta och gotta dig av att se hur allt växer och frodas.

Oftast är det under våren som det är många av oss som blir inspirerade av ljus och värme och vill förverkliga våra odlingsdrömmar. Ha i åtanke att det är dags att börja frö-så redan i februari och mars. Det kan därför kan vara en god idé att redan under hösten börja planera in ditt inköp av växthus för att växthuset ska hinna stå klart i tid.

Skapa kontraster

odla färgriktÄr du mer av estetiskt lagd och vill kombinera både nyttigt och vackert i ditt växthus, kan du skapa kontrast genom att variera dig av växter i olika storlekar och på olika nivåer. Exempelvis placera ett vackert citrusträd bredvid din odlingslåda som är fylld med en örtagård av basilika, dragon och rosmarin.

Få även lite medelhavskänsla genom att addera en färgklick som en Bougainvillea och du får en fin färgkontrast.

Under tidig vår så skiljer sig antalet timmar som det är ljust ute ganska mycket beroende på var du bor. Kanske behöver du investera i växtbelysning. Fråga gärna i din trädgårdsbutik vilka grönsaker och växter de rekommenderar att du odlar för att ditt köp ska vara anpassat för den klimatzon ditt växthus befinner sig i. Kryddor är oftast lätta att odla men även klassiska grönsaker så som tomat, gurka och sallad kan kännas som en bra början.

För att förstärka färgrikedomen kan du välja en annan färg på ditt växthus än den klassiska antracitgrått. Titta gärna in i vår butik och titta på de olika alternativen vi har för växthus mot vägg. Du kan sätta din egna unika prägel genom att välja din egen RAL färg på ditt växthus. I vår webbshop hittar du även vårt mindre växthus som heter Piccolo som har fyra glassidor, även detta går att välja färg på.