Suzana på Väla Trädgårdar

Möte med Suzana på Väla trädgårdar

När vi svänger in mot Väla trädgårdar välkomnas vi med ett stort leende av Suzana Axeheim som äger och driver Väla trädgårdar. Det dröjer inte lång tid innan vi förstår att Suzana har stor passion för närodlat och att hon gärna delar med sig av tips och trix. Hon har två växthus på gården, ett växthus med sluttande väggar och ett tunnelväxthus. I dessa driver hon upp många av de växter som hon säljer. Ute på gården finns krukor, växter och olika växtarrangemang. Själva butiken är ett gammalt stall där vi möts av diverse vackra växter så som anemoner, tulpaner, citronträd, olivträd och en massa fin inredning som du kan ha både inom- och utomhus.

Inomhus på Väla trädgårdar

Kunder kommer inte bara hit för att köpa växter, de kommer också till Väla trädgårdar för att få hjälp med att anlägga sina drömträdgårdar. Suzana kan med sin kreativa förmåga både rita och anlägga trädgårdar. Hon håller flera olika kurser bl.a. om perennodling, beskärning, kransbindning, jord och gödningslära och hur man lyckas med att så frö. Här hittar du också Sveriges första gran-hotell. När julen är slut så kan du som kund komma med din planterade gran och lämna över till Suzana som sköter om granarna till nästa jul.

trädbeskärning

Vi tog tillfället i akt och intervjuade Suzana när vi var och hälsade på.

När väcktes ditt intresse och vad var det som gjorde att du började odla?
Intresset har funnits sen barnsben då det odlades i mitt barndomshem.

Berätta om din första erfarenhet av att odla. Vad var ditt första steg, vad odlade du och hur blev din skörd?
Min först odling vad jag minns var faktiskt sallad och rucola. Det gick mycket bra samt lök som också gick jättebra.

Vad önskar du att du visste innan du gav dig in på att odla, som ingen berättade för dig?
Tålamod, det var många som berättade att det krävdes tålamod men jag förstod inte riktigt hur mycket.

Vilka misstag brukar förstagångs odlaren göra?
De har för lite tålamod.

Vad är det som håller din passion för odling vid liv?
Älskar att se växtkraften och livet som växer fram ur materian.

Vilka tankar har du kring hur man ska välja växthus?
Att man funderar på vad man vill ha där hur mycket man vill odla, hur mycket sittplats man vill ha samt var det ska stå.

Vilka verktyg behöver man när man börjar odla?
Inte så mycket, man kan skaffa efter hand. Man kan använda olika krukor, pluggar, så jord och perlit är viktigt. Bra handskar om man vill använda det.

Vilka blommor och grönsaker tycker du att man ska börja odla?
Plocksallad, lök, rucola, morötter, bönor är enkla och inte kinkiga. Krasse, luktärter och ängsblommor är en enkel start samt alla lökväxter som är otroligt enkla att odla.

Vad är ditt nästa projekt att börja odla? Har du någon utmaning när det gäller odling?
Kål av olika slag och det av anledningarna att man måste hålla kålfjärilarna borta från att bli kålmaskar och äta upp skörden.

Vi kan varmt rekommendera att ni åker och får lite odlingsinspiration hos Suzana nästa gång ni är i närheten av Väla. Det ligger ca 10 minuters bilfärd från Helsingborg.