kvinna i växthus

Möt Anette – Nybörjare att odla i växthus

I den här artikeln får ni läsa om hur Anette förverkligar sin idé om att börja odla i växthus. Nedan följer hennes tankar och erfarenheter kring hur det är att odla i växthus som nybörjare. Vilket växthus ska man välja? Hur börjar man? Vilka plantor passar att ha i ett växthus? Vilken jord ska man ha i växthuset? När kan man sätta ut plantorna i växthuset? Hur sköter man bevattning?

Anette berättar….

När solen skiner i februari är det lätt att få vårkänslor. Man vet innerst inne att det dröjer några månader innan värmen kommer, men ändå känns det som att det redan är vår. I våras sprudlade tankarna lite extra kring vilka odlingsprojekt jag skulle ta mig an till sommaren och att jag ville utveckla omfattningen av min hobby. Det  var dags att investera i ett växthus. Ett växthus skulle öppna upp för mycket mer odlingsmöjligheter, förlänga odlingssäsongen och skulle göra  mig mindre beroende om vi fick en varm sommar eller inte.

Trädgårdsarbete har alltid intresserat Anette och hennes barnbarn är ofta på besök och vill gärna hjälpa mormor i trädgården. Anettes ögon glittrar när hon berättar om de små trädgårdsprojekten hon haft tillsammans med barnbarnen och hur mycket glädje det varit för henne.

”Det är helt underbart och härligt att se barnen vara fysisk aktiva i trädgården och hur de njuter av att vara utomhus”. Anette berättar också hur barnen tidigare vägrat äta grönsaker men att de nu vågar smaka och faktiskt börjar gilla grönsaker. Dessutom har de lärt sig mer om växter. Det har varit och är också ett sätt för Anette att få barnen att förstå vikten av att närodla och hur annorlunda grönsakerna kan smaka jämfört med de man köper i livsmedelsaffärerna.

Hur jag valde växthusmodell

Jag kontakta Växthusbolaget som rekommenderade mig ett växthus som tål stark vind eftersom jag bor i Helsingborg. Det blåser nästan alltid i Helsingborg. De hjälpte mig att hitta ett växthus som både passade bra enligt min budget och storleksmässigt till trädgården. Modellen jag valde heter S104 och har lite annorlunda design med sluttande väggar.

Under tiden som jag väntade på min växthusleverans började jag planera vad jag skulle odla i växthuset. Jag körde ut till en trädgårdsmästare och där fick jag mycket bra hjälp. Vi stod och diskuterade om vilka frön som var bäst och vilken jord som jag skulle börja plantera med. Jag fick också lite olika tips och råd hur jag skulle kunna lyckas så bra som möjligt med min odling. Det blev väldigt mycket information att ta in. Till slut bestämde jag mig för att odla fem olika sorter: pak choi, chili, tomat, basilika och gurka.

Förgrodd av plantor

nysåddNär jag kom hem kliade det i ”odlingsfingrarna”, Jag var så otroligt sugen på att sätta i gång direkt. I slutet av februari kunde jag inte hålla mig längre och började min frösådd. Jag tog mina små planteringskärl och började fylla dessa med såjord som jag blandade upp med vulkan/lava grus för att jorden skulle bli mer luftig och porös, sen fuktade jag jorden innan jag tryckte ner fröna lite lätt. När jag hade sått klart alla mina frön tog jag en hylla som jag ställde vid ett fönster så dom fick mycket ljus och värme. Jag hade fått tips att om man inte har något bra plats där det är ljust och varmt, finns det olika lampor man kan köpa som ger både ljus och värme för odling.

Redan efter tre dagar såg jag att pak choi började komma upp några mm och efter ytterligare några dagar såg jag att även de andra fröerna kommit upp. Vilken glädje för en nybörjare som jag, trodde verkligen inte att det skulle gå så fort.

 

Omplantering

plantera om frösådda plantordela plantorSen blev det omplantering till lite större kärl. Det var viktigt att dela på varje plantering så att det bara var en s.k. frö(planta) i varje kärl och att lägga till en annan sorts näringsrik jord. Jag valde biologiskt nedbrytbara krukor för att kunna sätta ner plantorna direkt i jord när det var dags att sätta ut dem i växthuset.

Det var inte helt lätt att dela på dem, redan nu blev det en liten utmaning. När jag var klar med att sätta varje planta i separata krukor ställde jag tillbaka dom på samma plats där dom hade stått tidigare, ljust och varmt. Det är viktigt att jorden ALLTID är fuktig och efter 2–3 veckor efter omplantering, ska plantorna ha näring en gång i veckan.

Leverans av växthus

Det kändes som en evighet innan växthuset var på plats men det tog bara sex veckor från det att jag beställde växthuset till att det stod på plats i trädgården. Eftersom jag inte är så teknisk av mig bad jag Växthusbolaget serviceavdelning om hjälp med att montera växthuset. Markarbetet lät jag en lokal byggentreprenör hjälpa mig med. Inne i växthus fixad jag själv med att lägga singel vilket blev jättefint.

Odla i växthuset

tomatplantor och chilipak choi och basilikaI maj när plantorna hade växt till sig och det började bli varmt ute var det dags att plantera ut plantorna. Jag kände mig både glad och stolt att det hade gått så bra men också lite nervös vad som skulle hända nu när man satt ut dom i växthuset. Till en början blev jag helt förskräckt, för alla plantor såg ut som de hade dött i pallkragarna. De hängde och såg inte alls glad ut, men det rättade till sig redan dagen efter då alla så betydligt friskare ut. Efter ett par veckor insåg jag att jag planterat ut för många plantor i samma pallkrage, de hade växt i varandra. Jag var tvungen att gallra. Desto större plats plantorna har desto större möjlighet har plantan att växa till sig.

Under våren, innan plantorna växt sig stora, passade jag på att sätta mig en stund i växthuset och inta mitt morgonkaffe. Vilken härlig start det blev om morgnarna. Jag såg ett inslag på TV om att det har gjorts undersökningar på att man mår bättre mentalt genom att odla. Jag kan intyga att det ger en mer lugn och det känns som om att man fylls med positiv energi när man går och påtar och vattnar i sitt växthus.

Bevattning

Bevattningen blev verkligen en utmaning. Från att det varit kallt och mulet ända fram till och med maj, slog vädret om och blev mycket varmt och soligt under hela juni månad. Jag läste mig till att när plantorna kom ut i växthuset, ska jorden ALLTID vara fuktig och få näring en gång i veckan. När det var varmt ute behövdes väldigt mycket vatten dagligen eftersom det blev otroligt varmt där inne. För att få cirkulation och få ner den höga temperaturen inne i växthuset har jag haft fönster och dörr öppet i växthuset. Vid lite sämre väder har jag fått känna i jorden om plantorna behöver vatten, hellre för fuktigt än för torrt. Det finns fuktmätare som kan göra jobbet så det får bli en investering till nästa år.

När jag var bortrest bad jag en av mina grannar om hjälp med bevattningen eftersom jag inte har något självbevattningssystem. Nästa år kommer jag nog installera någon sorts automatisk bevattning. När det var som varmast gjorde jag en provisorisk lösning. Jag satte vattenfyllda flaskor med små hål, där vattnet kunde sippra ut, ner i jorden.

 

plantor i växthus

Sammanfattning

Min odling får mig att känna både stolthet och glädje. Att få se dessa små frön växa och bli till fantastiska plantor och att kunna gå ut och skörda mina egna grönsaker och kryddor har varit magiskt.

Nu har jag skördat både basilika, pak choi, gurka, chili och tomater. Skörden smakade fantastiskt gott, fräscht och så mycket mer smakrikt jämfört med grönsakerna från livsmedelsbutikerna.

Nu när jag har lite mer erfarenhet av att odla och vet hur stor plats plantorna behöver, ångrar jag att valet föll på ett mindre växthus. Det kändes tufft att behöva gallra bort prunkande plantor.

Ni som funderar på att börja odla i växthus, Gör det!  Vill  du odla flera sorters grönsaker och blommor, köp inte för litet växthus.

Njutningen att få skörda och äta egenodlade grönsaker är obetalbar.