Grönkål

Kan man odla på vintern?

Visst kan du det! Våga prova odla i fyra säsonger

Grönkål och vintersallad (mâche) är två tacksamma sorter för dig som vill prova vinterodling. De kan ge en vacker grön bädd i växthuset när allt annat är under ide. Så under sensommar eller tidig höst och skörda när du vill.

Purjolök som är så gott passar utmärkt att odla under årets kallaste månader. När den växt till sig tål den dessutom frost vilket gör att den kan stå ute hela året. Så inomhus i januari-februari och sätt ut på ordentligt djup när jorden har rett sig, alltså när tjälen gått ur och jorden är torr. Det går lika bra att odla i pallkrage i växthus.

Selleri kan också sås relativt tidigt. Så inomhus runt nyår utan att täcka med jord. Täck istället med en plastpåse som bevarar fukt och se till att hålla plantan kostant fuktig under groddning. Plantera ut i jord som är fuktig och mullrik och gödsla ordentligt.

Kronärtskocka som egentligen är en perenn finns också som ettårig då den har svårt att klara vår vinter. Vill man odla en ettårig sort kan man så direkt med frön. Vill man hellre så en perennsort tar man sticklingar från befintliga plantor och planterar om. Frön kan sås i februari-mars, plantera om när de vuxit till sig lite och passa på att gödsla. När nattfrosten försvunnit går det bra att sätta ut plantorna. Täck de med en inte alltför kompakt jord. Mitt i sommaren är det föroppningsvis dags för skörd. Skär av kockan en decimeter under blomman.

Chili kan frösås i januari-februari. Sådden ska stå varmt och ljust. När plantan etablerat sig kan den ställas lite svalare. Hit kan man förbereda genom att köpa en färdig planta. När nattemperaturen når över 10 grader kan chiliplantan planteras ut. Tänk på att många sorter blir väldigt tunga så använd gärna stöttepinnar. Chili står gärna varmt och ljust men odlar du i växthus kan det vara bra att vädra.

Pelargoner och verbena är blommor som sås tidigt på året.

I mars kan det vara dags att börja tänka på tomater. Eftersom vår sommar är så kort behöver tomater alltid förodlas inomhus. 6-10 veckor behöver de stå inomhus innan du planterar ut dem. De vill stå ljust och i jämn 20-gradig värme. Jorden ska vara jämnt fuktig. När plantorna är 5-10 cm höga ska de planteras om till större krukor. Detta behövs göras under flera omgångar. När plantan är redo att sättas ut är det bra att avhärda dem, alltså sätta ut krukorna korta stunder under dagen och utöka tiden efter hand. Efter ett par veckors härdande kan de sättas ut hela dygnet. Våga testa lite olika sorter, busksorter och högväxande – du har över 7000 sorter att välja mellan.

Penséer, förgätmigej och narcisser, timjan och rosmarin kan sättas i vacker kruka ute. Vid 5-6 grader kan man sätta tålig spenat, bönor och palsternacka.

Sedan följer basilika, spenat, kålsorter, körvel, endive, gurka, löksorter, rädisor, fänkål, gurka… Och vackra sommarblommor!  Under sommaren kan man njuta av jordgubbar, morötter, betor, potatis, ärtor och persilja…

Under höst och senhöst kan du skörda brysselkål, spenat, kålrot, ruccola. När nattfrosten hotar – glöm inte sätta in dina uteväxter på vinterförvaring i växthuset. Och glöm inte att ta in krukor som inte är frosttåliga.