Gustav Ocvlands växthus

Från dröm till verklighet: En Intervju med Gustav Ovland om hans fantastiska växthusprojekt

Från en enkel gräsmatta till en förtrollande oas av grönska och välmående – Gustav Ovland delar med sig av sin resa från vision till förverkligande av ett växthus på mur från Växthusbolaget. Inspirerad av det romantiska franska lantlivet och en passion för att odla sina egna grönsaker, har Gustav skapat en plats av skönhet och praktisk funktion i sin trädgård.

Gustavs odlingsdrömmar: Att kunna stiga ut i trädgården och hämta färska grönsaker och örter för att krydda upp måltiderna har alltid varit Gustavs dröm.
”Jag har velat ha ett växthus ända sen jag köpte mitt hus här i Åhus. Min föräldrar odlade mycket under min uppväxt. Vi har alltid haft trädgårdsland, Mormor och Morfar var också där och hjälpte till. Det har satt sina positiva spår och bidragit till att jag alltid velat ha ett växthus.”

När jag var liten bidrog jag nog inte mycket till själva odlandet, utan njöt mer av att äta av allt gott som odlades. ”

Gustavs trädgård

Gustavs val av växthus

Efter noggrann övervägning föll Gustavs val på ett Luxia Retro växthus på mur från Växthusbolaget, med dess eleganta smala fönster och nostalgiska utseende som för tankarna till svunna tider.

”För att det skulle passa in med Stärkelsefabrikens murar valde jag ett Luxia Retro på mur som är 18,7 kvm och har ett gammeldags utseendet med dubbla slagdörrar och en vacker nockdekoration.

Jag har spenderat en del tid i Frankrike och har inspirerats av hur de byggde växthus förr i tiden på den franska landsbygden. De byggde sina växthus av gamla fönster. Mitt växthus från Växthusbolaget har de där smala glassektionerna som gör att växthuset ser ut så som de gjorde förr i Frankrike.”

Gustavs val av växthus

Växthus på mur, bygget

Trots utmaningar under byggprocessen, delar Gustav generöst med sig av sina tips för att övervinna hinder och skapa en vacker och stabil växthusmur.
”Första tanken var att placera växthus på andra sidan boningshuset. Växthuset fick inte riktigt plats på den ursprungligt tänkta platsen så det blev till att tänka om och flytta växthuset till framsidan.

Jag hade precis fixat gräsmattan på framsidan av huset så det tog lite emot att börja gräva för muren till växthuset.

Med facit i hand så blev den nya platsen ännu bättre än vad det hade blivit än om jag satt det på originalplatsen. Nu kommer växthuset mer till sin rätt och smälter väl ihop med boningshus, mur och bro.

Instruktionerna var enkla från Växthusbolaget men det är inte jättelätt att sätta ut och få det exakt. Det kräver lite närvaro för att hålla måtten. Som tur var hade jag murat innan och visste grunderna. Jag skulle inte rekommendera att som nybörjare börja med att mura upp en mur till ett växthus som sitt första projekt.

Måtten är superviktiga då glas inte är justerbart och passar det inte när man kommer och sätter glasen är det trist. Svårt att säga hur lång tid det tog eftersom jag haft andra projekt på gång samtidig men jag skulle tro att det tog cirka en månad för mig att få upp muren. Jag grävde för hand för att jag inte ville förstöra gräsmattan och det tog tid med all den sten jag hade. Markförhållanden avgör mycket hur lång tid det tar och om man väljer att använda grävmaskin eller gräva för hand. Andra saker som tog tid var att bära alla säckar till plats, blanda 3 pallar med betong, gräva, forsla bort sten och putsning.

Efter att jag grävt och gjutit ramen (inte hel platta) lade jag i markduk och sättsand.

Den största utmaningen jag hade var att få till det bra med bänkskivan som jag gjöt fast. Att hitta utseendet på den. Själva jobbet var inte svårt utan mer att landa i tanken kring hur jag vill ha bänkskivan

Jag har inte dragit in något vatten i växthus utan vattnar för hand, med kanna eller slang. Jag tycker det har fungerat bra. Först hade jag tänkt att sätta in en pump till nästa år men har omvärderat det. Jag tycker proceduren är ganska mysigt att gå omkring i växthus och vattna, skönt för själen, lite mindfulness. Jag tycker om att göra någonting men ändå inte göra någonting. Jag är dåligt på att sitta still. Så då gör jag någonting men kopplar samtidigt av.”

Titta gärna på Gustavs Youtube kanal om hur Gustav och Växthusbolaget byggde orangeriet.

Gustav Ovland inredning bild 2

Gustavs val av inredning

Med en mysig och avslappnad atmosfär i åtanke, har Gustav skapat en inbjudande miljö med solcellslampor och ett förtjusande tegelgolv.

”Jag valde att lägga tegelgolv för att ha öppet ner där jag har odlingsbänkarna, för att maskar ska kunna leta sig upp och luckra upp jorden. Jag får många positiva kommentarer om hur vackert golvet blev.”

För resterande inredning har jag inte köpt något nytt utan försökt återanvända material och inredning som jag redan hade här på Stärkelsefabriken.

Jag tycker det är mysigt som det är nu, både dag och kväll med alla växter och belysning. Jag valde att inte dra in någon elektricitet utan använder mig av solcellslampor med batterilösning som lyser jättemysigt. Man kan switcha när solen inte lyser.

Gustav Ovland skördar i sitt växthus

Odling i växthus

”Förra året odlade jag aubergine, sallad, rädisor, snackspaprika, fikon, tomat,mycket kål exempelvis pac choi, kiwi, mycket persilja och mynta. Inga blommor bara ätbart.

Gustav Ovland njuter med sin hund i sin trädgård

Tips till andra av Gustav Ovland

Gustav delar generöst med sig av sina topp 3 tips till de som funderar på att skaffa ett växthus: forskning, noggrann planering och att njuta av hela processen.

”Även om den svenska sommaren är underbar så ger växthuset ytterligare en miljö att vistas i när hösten kommer. Växthuset blir också som ett smycke i trädgården.

Jag har alltid köpt ekologiskt och närodlat från gårdarna runt omkring. Nu kan jag skörda mycket från mitt växthus och det är något alldeles speciellt. Grönsakerna smakar så mycket bättre än grönsakerna vi köper i vanliga livsmedelsbutiker.”

Sammanfattning

Med en imponerande följarskara på social media, över 96 000 människor, är Gustav en källa till inspiration för många. Gustav är tacksam över att kunna inspirera andra att förverkliga sina egna gröna drömmar.

Hans råd till andra när du ska köpa och bygga ett växthus är enkelt: utförlig forskning, noggrann planering och att fullt ut njuta av resan mot sitt gröna paradis.