Trend att odla! Inspirationen flödade på Nordiska Trädgårdar 2023

Fastän snön yrde utanför när Trädgårdsmässans utställarna ställde i ordning sina montrar, var det ingen som tvivlade på att våren snart skulle komma. Det var ju ändå slutet av mars och april var på ingång. Vi behövde inte vänta så länge. På lördagen, 1 april, sken solen och solstrålarna tinade upp både trädgårdsmässans besökare och vinterkänslan. Det stora antalet besökare på Nordiska Trädgårdar visar att det är en stark trend att odla. Inspirationen flödade bland montrarna.

Trend att odla i växthus

”Jag har funderat ett par år på att köpa växthus men i år ska det verkligen bli av.” Många av Växthusbolagets besökare på Nordiska Trädgårdsmässan hade gått i växthustankar länge. De flesta vi pratade med hade redan börjat fröså och det kliade i deras fingrarna att få plantera ut sina plantor. Med ett växthus förlänger du odlingssäsongen betydligt, från tidig vår till sen höst. Andra besökare hade redan börjat odla i mindre skala i lite enklare plastväxthus. De som haft plastväxthus tyckte att kanalplast-tak snabbt blev gröna av mossa och smutsiga. Kanalplasten var dessutom svår att hålla rent vilket gjorde att växthuset enligt deras tycke inte gav den känsla av smycke och charm som de ville att deras växthus ska göra. Många av de som hade plastväxthus ville uppgradera till mer stabilt växthus med glastak och glasväggar som klarar hård vind.

Växthus med full ståhöjd

En del av våra besökare på mässan hade en mindre trädgård och blev positivt överraskade över att vårt Piccolo växthus upplevs mycket rymligt trots sina 3, 56 kvm. I våra Piccolo växthus är det full ståhöjd vilket gör att du kan vara 2 meter lång och kan stå rak utan att behöva böja på nacken. De generöst höga väggarna gör att du kan få plats med flera hyllor på höjden och på så sätt få plats för fler odlingslådor och krukor. De fina hamrade takglaset var också mycket uppskattat eftersom det skyddar mot att bränna plantorna under varma sommardagar. För att skydda lite extra kan man med fördel hänga upp solgardiner om det är en varm sommar. Förr i tiden var man tvungen att kalka takglasen under sommaren.

Växthus till koloni

Vi har hört att många koloniföreningar har restriktioner på hur höga och hur stora tillbyggnader man får ha på sin kolonilott. Självklart ska du som koloniägare följa dessa regler om du ska skaffa växthus. Dina växthusdrömmar kan ändå förverkligas trots storleksrestriktioner. En representant från Koliniförbundet tipsade oss om att flertalet koloniägare har grävt ner och satt sitt växthus lite lägre ner än planmark, vilket gör att höjden på ditt växthus justeras. Med 1-2 trappsteg ner till ditt växthus behåller du både ståhöjden och odlingspotential att odla på höjden i ditt Piccolo.

Färg på växthus

Det var många som förälskade sig i det olivgröna växthus som vi visade på mässan. Om du väljer varumärket ACD-växthus kan du välja flertalet färger på ditt växthus. Det gör att du kan matcha aluminiumprofilerna på växthuset med ditt boningshus, om du så önskar.

Växthus att både odla och sitta i

Vårt andra visningsväxthus S104 blev också mycket uppskattat under mässan. De sluttande väggarna på S104 ger det ett unika utseende och blev mycket uppmärksammat. Det var inte många av våra besökare som hade sett dessa sluttande väggar på ett växthus tidigare. De flesta av våra besökare kommenterade om hur rejäl aluminium konstruktion Växthusbolagets växthus har. Stabilitet låg högt upp på kravlistan för dem som skulle köpa växthus med tanke på vårt klimat med hårt väder. Aluminiumväxthus kan hålla upp till 30 år eftersom de är rostfria. De är dessutom relativt underhållsfria. Ju hårdare klimat, desto starkare konstruktion behöver du. I Växthusbolagets växthus har du dessutom automatiska fönsteröppnare i taket som styrs av temperaturen.

Eftersom vårt visningsexemplar S104 är rymligt, trots sina 9,1 kvm, satte sig många ner i växthuset. Vi kunde nästan se hur de med en gång slappnade av och hur de visualisera sig sittandes på sin egen tomt i ett växthus. Att sitta i ett växthus bland blommor och grönt ger nästan en meditativ känsla. Växterna och de glasklara väggarna gör att det känns som att du sitter ute i naturen och dina muskler slappnar av tack vare växthusvärmen. De kyliga vindarna stängs ute av glaset men solens strålar sprider värme i växthuset.

Nöjda besökare på trädgårdsmässan i Älvsjö

Med signerade böcker från Karl Fredrik och Victoria Skoglund, kassar fyllda till brädden med fröer och växter, lämnade många nöjda besökare mässan. För att utöka sina möjligheter att lyckas med sina odlingsdrömmar var det många som beställde ett växthus från Växthusbolaget. Att investera i ett växthus är så mycket mer än att odla egna grönsaker för att spara pengar. Du får ett smycke i din trädgård och en härlig medelhavskänsla när du kliver in i ditt växthus, en plats där du kan hitta lugn och känna energin flöda.

Förverkliga dina odlingsdrömmar du också. Beställ ett växthus i vår webbshop som passar din trädgård. Vi har växthus för både dig som är nybörjare och till dig som vill ha ett orangeri.