flicka vattnar vid växthus

Grundläggande tips för odling i växthus

Ett eget växthus är en dröm för många. Följer man trender kan man se att det blir alltmer populärt att odla i växthus. Både gemene man och även kändisar, så som Micael Bindefeld, talar varmt om sin passion att odla i växthus. En del vill ha ett växthus att enbart odla i och andra vill kombinera det som både ett ute- och odlingsrum.

Egenodlade grönsaker i växthus

Låt inte myten om att man måste ha gröna fingrar för att kunna odla hindra dig. Med gröna fingrar brukar man mena att man lyckas från det att man frösår till att man skördar. Odling är inte raketforskning utan mycket handlar om att vara noggrann, ha tålamod och att läsa på om de växter du valt att odla och vad de kräver. Får dina plantor sol, vatten och lite kärlek och omtanke så växer det mesta. Njutningen av att få skörda sina egna grönsaker ger hög tillfredställelse och grönsakerna är smakrika. Jämföra du solmogna tomater som du plockar direkt från odlingen i ditt växthus mot de tomater man köper i livsmedelsaffärerna i januari är det nästan som att jämföra två helt olika grönsaker. Egenodlade tomater slår snabbuppdrivna tomter som säljs i affärer med hästlängder när det gäller smakrikedom.

Vilka grönsaker kan du odla i växthus

grönsakerDet kan vara god idé att börja i liten skala och ta det lite lugnt med dina ambitioner till en början. Experimentera och dokumentera så du vet vad som gått bra och vad du ska undvika. Förslagsvis kan du börja med att odla tomater, gurka och kanske lite örter.

Växter behöver plats för att växa sig stora och det är lätt att glömma bort när man sätter ut sina frösådda små plantor. Har du ett litet växthus kan du odla i mini-format som till exempel små busktomater.

Vad kan man odla i växthus under hösten

Under den kallare delen av året kan man odla lite tåligare sorter som tål en del frost. Exempel på grönsaker du kan odla under hösten är machésalat, mangold, persilja och vintersallat. En del asiatiska bladväxter går också att odla så som pak choi, mizunakål och salladssenap men de kräver extra belysning.

 

Vilken storlek på växthus behöver man vid odling?

växthus

Det är värt att tänka efter hur mycket man har tänkt att odla innan man tar det slutliga beslutet om storlek på växthus. Se Växthusbolagets olika växthusmodeller för att hitta rätt storlek. Även om du börjar i liten skala så kanske du vill skala upp din odling nästkommande år, när du blivit lite varm i kläderna och samlat på dit lite erfarenhet att odla i växthus.

 

Odlingszoner

I Sverige har vi åtta odlingszoner och med hjälp av en zonkarta kan du se vilken odlingszon din trädgård ligger i. Zon 1 Sveriges mildaste delar och zon 8 i de kärvaste regionerna.

Det nordiska klimatet är inte alltid snällt mot plantor. Både hård vind och kraftiga temperaturväxlingar under vår och höst kan förstöra din skörd. Tänk på att många växter är frostkänsliga och ska inte planteras ut förrän det är frostfritt. Har du ett växthus, kan du sätta ut plantorna betydligt tidigare än vad du kan göra när du ska plantera ute på bar mark, eftersom värmen håller sig bättre kvar under natten i ett växthus. Om du väljer ett större växthus kan det vara idé att dra in vatten och el för att göra det enkelt för dig.

Du kan komplettera din odling i växthus med en liten köksträdgård där du kan odla grönsaker som passar sig bättre ute. Pumpor, olika sorters kål, morötter och potatis är några exempel på grönsaker som trivs bättre utanför växthuset

Maxa för att få ut det bästa av din odling

Att sköta om ett växthus kräver regelbunden uppmärksamhet och underhåll för att säkerställa en hälsosam och produktiv odling.

Växthusbevattning

Växterna i ditt växthus behöver regelbunden vattning för att växa och utvecklas.

Optimera din vattning i växthus för bästa resultat

• Se till att vattna dem regelbundet, särskilt under varma och torra perioder.
• En grundregel är att vattna rejält och sällan i stället för lite och ofta.
• Det bästa är att vattna på morgonen så att växterna hinner torka innan nästa vattning.
Undvik att vattna på kvällen. För det första älskar de nattaktiva mördarsniglarna fukten om kvällen. För det andra är risken stor att det stänker upp partiklar med svampsporer på blommor och grönsaker när du vattnar jorden ovanifrån. I sporerna finns det partiklar som behöver fyra timmars fukt för att gro. När partiklarna gror drabbas växterna av svampangrepp.
• Vattna helst med tempererat vatten.
• Tillför lite flytande näring i vattnet när du vattnar, hellre lite varje gång, än för mycket och för sällan.
• Våta blad kan leda till att sjukdomar utvecklas. Om bladen är blöta över natten kan bladmögel utvecklas. Blad som vattnas i solen kan få brännmärken (förstoringsglaseffekt p.g.a. vattendropparna).
• Att alltid vattna vid en och samma plats leder till ensidig rottillväxt och en sämre absorbering av näringsämnena i jorden. Vattna därför alltid runt hela växten och fördela vattnet över hela bevattnings området

Vilken sorts bevattning i växthus ska man använda sig av?

Växterna i växthus behöver regelbunden bevattning för att växa och trivas. Hur mycket och hur länge man ska vattna beror på många faktorer men vattnet måste nå rötterna.

• Hur stora plantorna är
• Vilka typer av plantor det är
• Hur varmt det är
• Hur stora kärl som plantorna är i
Det billigaste alternativet är manuell bevattning. Rätt planta ska ha rätt mängd vatten vid rätt tid. För att avgöra hur mycket du ska vattna kan du använda dig av en fuktmätare som du sticker ner i jorden. Du behöver regelbundet kontrollera om din odling behöver vatten beroende på väderväxlingar.
Droppbevattning är också ett alternativ om du vill hålla nere kostnaderna.

Droppbevattning

.För att göra det enklare för dig kan du använda spraybevattning och av dessa finns det halvautomatiska och helautomatiska system. Bevattningssystem finns både som soldrivna och trycksatta.

Gödsla dina växter

I ett växthus är det betydligt högre växtintensitet än på friland och därför bör vi se till att växterna har riklig tillgång till näring för att hålla sig friska och produktiva.

Vid biologisk odling använder man givetvis enbart organiskt material när växthuset gödslas. Naturgödsel, kompost, löv, gräsklipp m m ger den näring som växterna och livet i jorden behöver. Mineraler tillförs genom stenmjöl, träaska och algomin. Det är mycket viktigt att jorden är luftig och porös, eftersom syre är nödvändigt både för växternas rötter och för livet i jorden.

Du kan också köpa flytande organisk gödsel i din närmsta handelsträdgård. Titta gärna så att det är godkänt för ekologisk odling.

Kontrollera temperaturen i ditt växthus

termometerSe till att temperaturen i ditt växthus är lämplig för dina växter. För varmt eller för kallt kan skada dina växter. Den lämpligaste temperaturen i ett växthus med flera arter i, är 18–22°C, men den som odlat sommartid i växthus vet att temperaturen lätt blir över 30°C, kanske till och med över 40°C och ännu högre. Därför är det mycket viktigt att reglera temperaturen och det gör man genom luftning, skuggning och i extrema fall genom att duscha golv och väggar.

Redan när du planerar in vart ditt växthus ska stå är det bra att placera det så att det har lite skugga någon tid under dagen. Kanske vid någon buske som kan skugga eller kanske något plank.

Olika växtarter har olika krav på värme. Varje växtarts optimala temperatur, det vill säga den temperatur då växtarten trivs bäst, det kan variera från 15°C till 25°C. Blandar du hej vilt med många arter av grönsaker och exotiska frukter, kan det vara svårt att hitta en bra temperatur som passar alla dina växter.

För att undvika att dina växter bränns har Växthusbolagets växthus hamrat växthustak. Du kan komplettera med skuggfärg, skuggardiner eller skuggväv. Skuggfärg är en speciell skuggfärg som blandas upp med vatten och duschas över glaset. Denna färg försvinner inte när det regnar, utan finns kvar tills man gnuggar med en borste eller trasa på fuktigt glas. Nackdelen med skuggfärg är att det skuggar växthuset hela tiden. Under våren behövs skuggning endast när det är stark sol och därför kanske det är bättre med skuggväv eller skuggardiner som går att ta bort till och från, beroende av väder.

Ventilera ditt växthus

För att undvika överhettning och fuktighet, se till att ditt växthus är tillräckligt ventilerat. Öppna dörrar och fönster för att släppa in frisk luft och använd ventilationsluckor för att reglera luftflödet. I vår web shop kan du köpa till extra dörr och extra fönster till många av våra växthusmodeller.

Skadedjur i växthus

Hur kan du skydda dina växter? Skadedjur och sjukdomar kan skada dina växter och spridas snabbt i ett växthus. Inspektera dina växter regelbundet och behandla dem med lämpliga bekämpningsmedel vid behov.

Ett växthus skyddar bättre dina växter från skadedjur som sniglar, insekter och andra djur som kan förstöra en hel gröda. Dessutom minskar risken för att sjukdomar sprids mellan dina växter då du kan hålla koll på ventilation och luftfuktighet i växthusmiljön.

Om du är orolig för skadedjur och att snabbt kunna åtgärda problemet kan du odla i hinkar som du kan ta ut för att minimera att skadedjuren angriper andra plantor i ditt växthus.

Rensa bort ogräs och döda växter

Gallra i din växthusodling. Se till att dina plantor inte står för tätt så att de har plats att växa till sig. Rensa bort ogräs och döda växter för att undvika att de konkurrerar med dina växter om vatten och näring.

Bra odlingslådor i växthus

stor blomsterlåda grå med blommorOdlingslådor finns att köpa men om du är lite händig kan du bygga dina egna odlingslådor. Fördelen är att odlingbädden får det mått som passar ditt växthus, vilket gör att du kan ställa dem där du vill ha dem. Har du ett växthus på mur kan du mura dina odlingsbäddar utmed växthusväggarna invändigt.

Pallkragar i växthus är en förenklad variant av odlingslåda. Dessa kan du också bygga lätt själv, köpa billigt i något byggvaruhus eller i en handelsträdgård.

Hos oss på Växthusbolaget kan du köpa blomlådor som antingen är grå med vita knutar eller naturfärgade som du kan måla själv. De finns i olika storlekar: raka och L-formade.

Fem populära örter att odla i ditt växthus.

Basilika, citrongräs, chilipeppar, citronverbena och persilja stormtrivs i växthus. Man kan driv upp dem i växthuset under våren och flytta ut dem under sommarmånaderna för att ge plats till annat.
Vissa kryddor trivs inte ihop och ska därför inte planteras ihop.
Koriander och fänkål är ingen bra kombination och inte heller kamomill och mynta. Två medelhavskryddor som man skulle kunna tro att det trivs ihop men som bör undvikas att planteras ihop är timjan och oregano.

Odla exotiska frukter i växthus

HonungsmelonVilken frukt funkar bäst? Exotiska frukter så som persikor, aprikos och fikon går utmärkt att odla om du har växthus. Ett orangeri är en underbar kombination att både kunna odla exotiska frukter samtidigt som du har plats för en sittgrupp där du kan avnjuta en god middag och kanske plocka dessert från odlingen.

En vinranka skapar en härlig atmosfär. Ibland behöver plantor för exotiska frukter lite hjälp på traven med pollineringen för att de ska bära härliga frukter.

Topptips för att odla tomater i växthus

 

tomater i växthus

 

Välj rätt tomatsort

Välj en sort som är lämplig för din odlingszon samt hur stor plats du har för dem att växa.

Ge plantorna tillräckligt med ljus

En tomatplanta behöver minst 8–10 timmar av direkt solljus.

Skapa optimala temperaturförhållanden

Tomater trivs bäst vid temperaturer mellan 21–27°C under dagen och 15–18°C under natten.

Ge plantorna tillräckligt med vatten

Tomater behöver en jämn och tillräcklig vattentillförsel för att växa och producera frukter.

Stöd och bind upp dina plantor

Tomatplantor behöver stöd för att växa uppåt och för att frukterna ska hållas över marken

Regelbunden gödsling

Tomater är näringskrävande växter, särskilt under skördeperioden.

Pollinera för hand

I växthusmiljö kan inte pollinerande insekter nå tomater naturligt. Hjälp till att pollinera

Övervaka och bekämpa skadedjur och sjukdomar

Håll regelbunden uppsikt över dina plantor och vidta åtgärder vid de första tecknen på skadedjur eller sjukdomar.

Regelbunden skörd

Ge plats åt nya blommor och frukter att utvecklas genom att skörda regelbundet.
Läs mer om tips och trix om att odla tomater i vår inspirationsartikel på vår hemsida.

Växthusblommor i växthus

Att få plocka ihop sin egenodlade sommarbukett av snittblommor, att sättas i en vas eller ta med när du är bortbjuden, är något alldeles speciellt. Det blir en mer personlig bukett än om du köper en färdigbunden bukett av blommor från en butik.

Fördelen med att odla blommor i växthus än utomhus, är att du kan odla mer exotiska blommor. En del blommor kan du flytta ut under de varma sommarmånaderna och en del trivs bäst av att få stanna kvar i växthuset.

Om du frösår dina blommor och det är stark sol eller kalla nätter, kom ihåg att täcka med en tunnare duk när plantan börjar gro. När plantorna fått växa ett tag och blivit mer självständiga kan de placeras ut i exempelvis odlingslådor.

Skapa en färgsprakande oas

DahliorGrekisk riddarsporre, dahlior, zinnior, krysantemum och luktärter är blommor du kan odla i växthus. Vid medelhavet möts man ofta av helt underbara färgstarka bouganvilla och vackra oliv- och citrusträd. Dessa går utmärkt att odla i Norden om du har växthus och de skapar en härlig atmosfär.

Bra att tänka på inför och efter varje odlingssäsong i växthus

Inför våren är det viktigt att du hunnit städa ut ditt växthus från föregående säsong. Skrubba bort smutsen som kommit under vintern och har något glas gått sönder så byt ut mot nytt. Börja väcka det övervintrande växterna till liv långsamt. Fyll på med ny jord om du inte hunnit gödsla jorden under senhösten, för jorden du använde förra säsongen är för näringsfattig.

På hösten är det dags att städa ut växthuset innan nattfrosten kommer. Kasta ut vissna växter. Städar du ordentligt minskar du risken för att ohyra och skadesvampar överlever vintern i växthuset. Med såpa och en diskborste kommer du lätt åt ohyra i profiler och skarvar. Vädra ur ordentligt med öppna dörrar och luckor i ett par dagar. Passa även på att se över skarvar på ditt växthus och täta med silikon vid behov. Lyft på krukor och leta snigelägg. Städa ur krukor som ska användas igen.

Växthus på vintern

vinterväxthusRedan när du köper ditt växthus bör du tänka på vilken snözon som ditt växthus ligger i. Detta för att det ska bli rätt sorts tak och för att det ska tåla de påfrestningar som kan bli under vintern.

Vikten på snölagret beror på hur mycket fukt det är i snön och hur många gånger den tinat och frusit. Det är också viktigt att skotta runt sidorna av växthuset för att förhindra att snön skapar tyck inåt mot stommen och glaset. Du kan använda snön du tagit bort från taket och lägga ett lager inuti växthuset för att hålla marken inuti växthuset ”friskare”. Växthustaket tål lite snö men blötsnö kan vara mycket tung och bör tas bort så snart som möjligt. Desto fler lager på lager av tinad och frusen snö som är kvar och tynger, desto högre snöbelastning blir det som kan gömma sig under nysnön.

För att ytterligare säkerställa ditt växthus under höst och vinter är det bra att göra löpande kontroller. Smörj och kontrollera rörliga delar, fästpunkter, bultar och muttrar på ditt växthus. Kolven på den automatiska öppnaren som levereras med växthuset ska också tas in. Dessa ska förvaras frostfritt. Se till att fönster och dörrar är stängda. Se också till att gummilisterna sitter där de ska och att det inte finns några trasiga rutor där vind kan leta sig in.