Bevattning i växthus av dina plantor ska fungera både till vardags och när du är bortrest. Allt arbete du lagt ner på dina plantor ska inte vara förgäves bara för att du vill ha lite semester.
Redan när du köper ett växthus bör du tänka på hur du ska sköta din bevattning. Köper du ett av Växthusbolagets växthus som har hamrat tak, har du redan där underlättat för dina plantor vid stark sol.
När du ska bestämma dig för var växthuset ska stå, kan det vara bra att ha i åtanke att det finns ett vattenutkast från ditt hus, en utomhuskran. Med lite uppfinningsrikedom går det att hitta lösningar för bevattning även för de utan vattenutkast.
För att skydda din plantor mot uttorkning underlättar det att ha automatiska fönsteröppnare vilket bidrar till att du inte behöver springa till växthuset för att öppna fönster när temperaturen stiger eller sjunker. Automatiken bygger på värmekänsligt material. För att skydda dina plantor ytterligare, vilket också även kan vara estetiskt snyggt, är skuggardiner som skyddar dina växter från överhettning när solen står högt. Skuggardiner hittar du i vår webbshop under tillbehör.
Växter direkt i marken har större vattenresurser, men de behöver fortfarande omsorg.
Här följer några olika sätt som underlättar bevattning i växthus.
Bevattningssystem för krukor och planteringskärl
När du är bortrest kan krukor och kärl vara en utmaning att hålla fuktiga. Det finns olika metoder med begränsad livslängd, men som kan rädda dina växter under kortare frånvaro. Här är några förberedande steg innan semestern:
Se till att krukorna är ordentligt vattnade innan du åker, undvik att dränka växterna men se till att jorden är genomfuktig.
Förbered för väder förändringar genom att säkerställa att överflödigt vatten kan rinna bort från krukorna.
Bevattningssnöre:
Lägg snöret i blöt innan användning för att säkerställa att det är ordentligt genomblött. Fyll en behållare med vatten. Använd en större behållare med vatten högre än krukan för att säkerställa kontinuerlig vattenförsörjning. Lägg sedan ena änden av snöret i behållaren. Stoppa ner andra änden av snöret i jorden och se till att det når ända ner i botten för kontinuerlig vattenförsörjning.
Självvattnande krukor:
Krukor med inbyggt vattenmagasin ger jämn bevattning och kräver endast påfyllning innan du åker.
Perfekt för längre frånvaro och finns i olika storlekar.
Självbevattning med petflaska:
Gör enkel bevattning med petflaskor genom att göra ett litet hål i korken på petflaskan. Fyll flaskan med vatten och stoppa ner flaskan upp och ner i jorden för långsam bevattning.
Självvattnare av terrakotta:
En terrakottavattnare ser ut som ett rör med en sluten spets i en ände som du trycker ner i jorden. Du fyller en flaska med vatten och placerar i själva terrakottavattnaren som långsamt släpper ut vatten genom porerna och kräver ingen ytterligare håltagning. Detta på ett sådant sätt att om jorden är torr, suger jorden åt sig vatten men om jorden blöt stannar vattnet kvar i självvattnaren.
Automatiskt bevattningssystem i växthus
Droppbevattning, plantor direkt i mark
För att ge dig ett mer bekymmerfritt alternativ när det gäller bevattning kan du välja ett automatiskt bevattningssystem för växthusmiljö. I ett automatisk droppbevattning har systemet en termoventiler som ser till att det tillförs mer vatten när det är varmt och mindre när det är kyligt.
Automatiska bevattningssystem för krukor:
Koppla upp krukorna till automatiska bevattningssystem för smidig och exakt vattenförsörjning.
Alternativt, använd soldrivna system för en miljövänlig lösning utan krav på vattenkran.
Bevattningstimer
Undvik överbevattning och ställ in exakt bevattningstid med en timer för både enkla och avancerade system. Effektivt och sparar vatten genom att dosera det direkt till växterna. Idealiskt för dig med större växthus så som orangeri.
Soldrivet bevattningssystem:
Ett soldrivet bevattningssystem består av en pumpenhet som drivs av batterier som laddas av solen. Pumpen hämtar vatten från en närliggande tunna eller tank och trycker sedan vattnet genom små slangar ut till odllingsplatsen. Pumpen kan ansluta till olika typer av slangar, beroende på vad som ska vattnas.