Är du nybörjare att odla i växthus kan du med fördel börja att odla i pallkrage. Det är både enkelt och bekvämt. Andra alternativ är att du odlar direkt i mark, i krukor eller i planteringslådor.
Vad är skillnaden på en pallkrage och planteringslåda? En pallkrage är en stapelbar ram utan botten och är oftast cirka 1 kvm stor men det finns även mindre som är 0,5 kvm . En pallkrage har ett flexibelt höjdmått eftersom du kan reglera höjden med hur många ramar du staplar. En planteringslåda har oftast ett fast mått på höjden och en botten.
Fördelar med att odla i pallkrage
Pallkragar är lättskötta och ett smart sätta att odla på, speciellt om du är nybörjare att odla i växthus. Du kan odla nästan vad som helst i en pallkrage men du kanske ska hålla dig till plantor som inte har stora rötter så som träd.
Du kan lättare dimensionera hur mycket jord du behöver och har bättre kontroll på jord, vatten, ogräs och gödning. Du får också bättre dränering i en pallkrage eftersom den inte har någon botten. Eftersom bäddarna är upphöja blir jorden fortare varm och du kan därför börja din odling tidigare på året än om du har dina plantor direkt i jorden. Vänta tills det är ca 6–8 grader i jorden.
Ur ergonomiskt perspektiv blir det lättare att nå dina plantor i pallkragar. Du slipper dessutom gräva djupa hål på inne i växthuset och kan flytta dina pallkragar relativt enkelt. Här kan du läsa mer om våra växthus.
Hur förbereder man för att odla i pallkrage?
Sätt dina pallkragar så att de får både sol och skugga.
Fråga din lokala handelsträdgård vilken jordsammansättning du behöver ha, beroende på vad du valt att odla. En vanlig jordblandning för pallkragar är en mix av trädgårdsjord, kompost och torv. Du behöver också kolla av vilket jorddjup du behöver till det du ska odla. När du fyllt pallkragen med jord är det dags att vattna så att jorden sjunker ner. Därefter kan du eventuellt behöva fylla på med lite mer jordblandning.
Växter trivs bäst i näringsrik jord som behåller fukt och näring bra. För att rötter ska trivas bra behöver det även vara luftig jord. Med direktkontakt med marken ges större möjlighet till att mikroorganismer och maskar kan ta sig upp från marken. Det bidrar till den naturliga nedbrytningsprocessen av organiskt material och gör även jorden mer näringsrik. Får man maskar i jorden höjs jordens näringsinnehåll 3–7 gånger och maskarna skapar hålrum där rötter trivs bra.
Använd gärna avdelare i din pallkrage så får du bättre ordning i din odling.
Ge dina plantor i pallkrage lite kärlek
Börja varje vår med att vända jorden i pallkragarna med en grep. Variera vad du odlar varje år, annars bör du byta ut jorden varje säsong.
Förläng din odlingssäsong genom att tidig vår och sen höst skydda dina plantor med en fiberduk eller med ett lock. Du kan odla alltifrån bärbuskar, blommor, perenner, örter och ettåriga grönsaker i dina pallkragar.
Tänk på att du behöver vattna rikligt i en pallkrage då jorden snabbare torkar ut jämfört med frilandsodling. Du kan tillsätta organiskt material eller biokol för att hjälpa jorden att behålla fukten. Växter trivs bäst i näringsrik jord som behåller fukt och näring bra. Odlingen bör vara fuktig men inte genomblöt. Det är viktigt att du kontrollerar så att jorden har rätt fuktighet, inte för torrt eller för blött.
Var också noga med att regelbundet kontrollera så att dina plantor inte bli angripna av skadedjur eller sjukdomar. För att öka produktionen är det också viktigt att skörda när frukt och grönsaker är mogna för det främjar tillväxt.
Plantor i pallkrage
Du kan fylla dina pallkragar i ditt växthus både med grönsaker, örter och bär men även icke ätbara växter så som blommor.
Exempel på grönsaker som är lättodlade är sallad, gurka och tomat.