Vindolmar

Använd vinbladen – laga goda vindolmar

Har du lyckats med din vinranka? Låt inte bladen gå till spillo – laga dolmas.

Välj unga tunna blad som ännu inte hunnit bli mörka. Äldre blad är ofta trådiga vilket ger lite sega och svårtuggiga dolmas. Dolma är egentligen ett samlingsnamn för en serie av grönsaker med gemensam fyllning av ris, kött, örter, linser mm. Alla minns 80-talets fyllda paprika och de flesta gillar klassiska kåldolmar, men har du testat vinbladsdolmar? Det finns mängder med recept på nätet från länder där dolmar är ett stående inslag, från stra medelhavet till mellanöstern. Recepten varierar sig lite åt och det finns både vegetariska varianter och varianter med kött. Vårt favoritrecept kommer ur kokboken Kaukasisk mat – recept från Armenien, Azerbajdzjan och Georgien. Just detta recept kommer från Azerbajdzjan och doftar både örter och kanel.

För 6-8 personer

1/2 kg mager lammfärs
1 stor gul lök
3/4 – 1 1/2 dl långkornigt ris
1 1/2 dl ärter, frysta eller färska
6 msk finklippt dill
6 msk finklippta korianderblad
salt, nymalen svartpeppar
60 g färska vinblad (har du inte lyckats med din ranka går det bra med en burk konserverade vinblad men det är mycket godare med färska)
Höns- eller köttbuljong
1 msk krossad, torkad mynta
kanel efter smak
naturell yoghurt (gott med lite viitlök i också)

Lägg färs, ris, ärter, dill, koriander, salt och peppar i en bunke. Riv löken över och arbeta samman färsen. Smaka av. Om man har färska vindblad låter man dem ligga i kokande saltat vatten i två minuter så att de blir mjuka. Skölj sedan i kallt vatten. Konserverade vinblad sköljer man i varmt vatten för att få bort saltlagen.
Ta bort eventuellt skaft från bladet. Lägg vinbladet med undersidan upp och med skaftsidan mot dig. Fyll vinbladen med en matsked fyllning per blad och vik över skaftdelen. Vik sedan in sidorna över blandningen så att den ligger stadigt. Rulla sedan dolmarna fr¨ån dig.
Täck botten av en eldfast form eller gryta med 10 vinblad för att förhindra att dolmarna bränns under tillagningstiden. Lägg de färdigformade dolmarna tätt i formen med skarven ner. Salta. Lägg en upp och nedvänd tallrik över dolmarna och häll på så mycket buljong att den når tallrikskanten. Koka upp, sänk värmen och sjud under lock i 50-60 minuter. Späd med mer buljong om det behövs.  Strö över den krossade myntan och kanel. Servera dolmarna i sin sky och med en skål youghurt eller vitlöksyoughurt till.

 

Smaklig måltid!