dekorera vaxthus vid halloween

Dekorera ditt växthus till Halloween

Alla säsonger har sin charm. Lika trevligt som det är vårpyssla i sitt växthus lika mysigt kan det vara att dekorera växthuset under hösten. Det är svårt att missa att det i oktober fylls med dekorationer i affärerna inför Halloween och Alla helgona helgen. Utnyttja din skörd istället till att dekorera ditt växthus, det blir både billigare och mer genuint jämfört med plastsaker från affärerna. Du kan få en väldigt fin och mysig effekt om du använder naturmaterial. Men när är det Halloween? Infaller Alla helgona helgen samtidigt som Halloween? Det är lätt att blanda ihop dessa helt olika högtider speciellt eftersom de kan infalla samma dag.

Varför firar vi Alla helgons dag och Halloween?

Alla helgons dag infaller alltid den första lördagen mellan 31 oktober och 6 november. Däremot så infaller Halloween alltid den 31 oktober. Alla helgons dag är en dag för att uppmärksamma alla helgon, kända som okända och följs dagen efter av alla själars dag. Ursprungligen är alla helgons dag en festdag för just helgonen.

Halloween är ursprungligen en keltisk högtid då man firade nyår,  därav firas det alltid just den 31 oktober. Vi har inte haft Halloween så länge i Sverige. Det var först under 1990 talet som traditionen etablerades i större skala i Sverige.

Hur du kan dekorera ditt växthus

Det som både helgerna har gemensamt är ljuset. Väderväxlingar så som vind och regn kan lätt ställa till det för dig att hålla ljus tända utomhus under dessa högtider. Det kan därför vara fördelaktigt att smycka inomhus genom att  exempelvis dekorera ditt växthus med ljuslyktor och lampor. Även girlanger av löv är väldigt dekorativt. Dessa kan du exempelvis hänga på fasadväggen om du har ett växthus mot vägg. Plocka färgsprakande löv i gult och rött, vik dem dubbelt och trä dem på en ståltråd. Sen är det bara att hänga upp girlangerna kors och tvärs på husvägg eller mellan glasfönster i ditt växthus.

Begränsa dig inte bara till lampor och girlanger. Du kan också inreda med grönkål, växthusets kvarvarande sommarblommor, glasdekorationer och pumpor. Grönkålsplantor i stora krukor är frosttåliga och fina att dekorera med som kontrast till allt det orange, gula och röda. Dessutom är de ju ätbara. Alternativt att ställa många små frosttåliga krukor på dina växthushyllor.

Pumpor

Pumpor är väldigt dekorativt att ha under hösten i sitt växthus och speciellt till Halloween. Det är alltid lite mer personligt om du skär ut efter egen kreativitet men om du känner dig osäker finns det mallar du kan utgå ifrån om fantasin tryter. Dessa mallar kan du söka fram på webben. Ett litet knep för att inte locket ska falla in är att du istället skär ut ett lock i botten och gröper ur pumpan underifrån. Då står pumpan på locket i stället och det finns inget lock som kan ramla ner. Om du dessutom bäddar in dina pumpor i lite halm så blir det en fin övergång mellan de olika dekorationerna och ger ett mjukt intryck.

För att ge lite extra mysfaktor och förhöja stämningen i mörkret kan du bjuda dina gäster på grillad mat utomhus. Det smakar alltid lite godare att äta ute.